Miksi tarvitsemme vitamiineja purkista?

Terveyden kannalta tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti tulisi saada ruokavaliosta. Nykyiset ruokailutottumukset ja viljelykäytännöt asettavat kuitenkin monia haasteita: maaperän köyhtyminen, ravinnon käsittely-, sekä kuljetusprosessit ja tehomaatalouden vaikutukset ovat vähentäneet monien tärkeiden ravinteiden määrää maaperässämme.


Tutkimukset ovat osoittaneet, että erityisesti mineraalien, kuten magnesiumin ja sinkin, pitoisuudet ovat laskeneet maaperässä, mikä vaikuttaa näiden ravinteiden määrään kasviksissa ja hedelmissä. Tämä tarkoittaa, että vaikka söisimme terveellisesti, emme välttämättä saa kaikkia tarvitsemiamme ravintoaineita samalla tavalla kuin ennen.


Myös ruokamme prosessointi ja varastointi vähentävät ravinteiden määrää. Kuumennus, kuivaus ja pakastus vähentävät erityisesti C-vitamiinin ja B-vitamiinien määriä ruoassa. Siksi monipuolisenkin ruokavalion tueksi voi olla hyödyllistä lisätä vitamiinilisiä, erityisesti tilanteissa, joissa ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt tai saanti ei muuten riitä täyttämään päivittäistä tarvetta.


Suomessa esimerkiksi D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää syksyllä ja talvella, kun auringonvalo ei riitä stimuloimaan ihon omaa D-vitamiinin tuotantoa. Vitamiinilisillä voi myös olla tärkeä rooli elämäntilanteissa, kuten raskauden aikana, ikääntyessä tai kroonisten sairauksien yhteydessä, kun kehon ravintoaineiden tarve kasvaa. Tutkimukset tukevat näiden ravinteiden merkitystä muun muassa immuunijärjestelmän, kognitiivisen toiminnan ja energia-aineenvaihdunnan tukemisessa.


Jos haluat tietoa siitä, miten vitamiinit ja hivenaineet voivat tukea juuri sinun hyvinvointiasi, Ensitietoa vitamiineista -verkkokurssimme tarjoaa asiantuntevaa ohjeistusta ja opastusta, jonka avulla voit paremmin ymmärtää ravintoaineiden merkityksen osana kehosi toimintaa, sekä kokonaisvaltaista terveyttäsi.


Lähteet:

  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Soil Health and Food Security.FAO.
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health. The Nutrition Source: Vitamins and Minerals.Harvard T.H. Chan.
  • World Health Organization (WHO). Micronutrient Deficiencies. WHO.

Katri Lindberg

Toimitusjohtaja

Ensio Ensitietoa Oy

Sairaanhoitaja (YAMK)

Seuraa meitä somessa
Ota yhteyttä

ensio@ensitietoa.fi

EnsioEnsitietoa Oy
EnsioEnsitietoa Oy
Ota yhteyttä

ensio@ensitietoa.fi

Seuraa meitä somessa