Miksi nenä menee niin helposti tukkoon?

Tukkoinen nenä on hyvin yleinen vaiva, josta meistä jokainen kärsii, ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Toisilla vaiva on jatkuva ja nenän tukkoisuus voi haitata elämää ympäri vuoden. Tukkoisuuden syyt voivat olla moninaisia ja voivat liittyä niin ympäristötekijöihin, nenän rakenteellisiin poikkeavuuksiin kuin tulehduksiinkin. Kun nenä menee tukkoon, hengitys muuttuu epämukavaksi ja erityisesti yöllä voi tuntua vaikealta saada riittävästi ilmaa. Ymmärtämällä tukkoisuuden syitä voimme paremmin hahmottaa, mitä nenälle tapahtuu ja miten oireita voisi hallita.

Miksi nenä tukkeutuu niin helposti?

Nenän limakalvot toimivat kehomme ensimmäisenä puolustuslinjana hengitysteitä uhkaavia ärsykkeitä vastaan. Kun nenän limakalvo kohtaavat pölyä, allergeeneja tai taudinaiheuttajia, ne turpoavat ja erittävät limaa suojellakseen hengitysteitä, eli estääkseen epäpuhtauden pääsemästä syvemmälle kehossamme. Tämä on normaali puolustusreaktio, mutta tietyissä tilanteissa limakalvot voivat reagoida liian voimakkaasti ja aiheuttaa tukkoisuutta.


Yleisimpiä syitä nenän tukkoisuudelle ovat:

  • Ympäristötekijät: Kylmä ilma, kuiva sisäilma ja saasteet voivat ärsyttää limakalvoja. Kylmässä nenän verisuonet supistuvat, mutta siirryttäessä lämpimään ne laajenevat nopeasti ja voivat turvota, jolloin ilma ei kulje vapaasti nenän kautta. Kuiva sisäilma puolestaan voi kuivattaa limakalvoja, mikä lisää niiden herkkyyttä ärsykkeille.
  • Infektiot: Virustulehdukset, kuten tavallinen flunssa, aiheuttavat nenän tukkoisuutta. Virusinfektiossa nenän limakalvot tulehtuvat, turpoavat ja erittävät runsaasti limaa. Limakalvojen turpoaminen aiheuttaa usein myös paineen tunnetta poskionteloissa ja tekee hengityksestä raskaampaa, sekä saattaa altistaa poskiontelotulehduksille.
  • Allergiat: Monet kärsivät allergisesta nuhasta, joka on seurausta limakalvojen voimakkaasta reaktiosta esimerkiksi siitepölyyn, pölypunkkeihin tai eläinten hilseeseen. Allergeenit aktivoivat immuunijärjestelmän, joka vapauttaa histamiinia, mikä aiheuttaa turvotusta, kutinaa ja limaneritystä. Usein talven jälkeen kuiva limakalvo, reagoi allergia aikaan ärsykkeille herkemmin.
  • Rakenteelliset poikkeavuudet: Nenän rakenteelliset poikkeamat, kuten vinot väliseinät tai polyypit, voivat myös aiheuttaa jatkuvaa tukkoisuutta tai nenän kautta hengittämisen vaikeutta. Tällöin tukkoisuus on yleensä jatkuvaa eli kroonista, ja se saattaa häiritä hengitystä erityisesti öisin.

Miten tukkoinen nenä vaikuttaa hengitykseen ja hyvinvointiin?

Tukkoinen nenä ei pelkästään haittaa hengitystä vaan vaikuttaa myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Hengittäminen suun kautta ei ole meille yhtä hyväksi kuin nenän kautta, hengittäminen, sillä nenä lämmittää, kostuttaa ja suodattaa hengitysilmaa, mikä suojaa alempia hengitysteitä. Suun kautta hengittäminen voi lisätä riskiä kurkun kuivumiselle ja ärtymiselle, sekä äänen käytön ongelmille ja pitkäaikaisesti se voi johtaa myös ylihengittämiseen ja vaikuttaa esimerkiksi unenlaadun heikkenemiseen.

Tukkoinen nenä voi myös vaikuttaa hengitystekniikkaan. Kun hengitys on raskasta ja epämukavaa, se saattaa aiheuttaa pinnallista hengitystä ja jopa hengenahdistuksen tunnetta, mikä voi lisätä stressiä ja vaikeuttaa rentoutumista. Lisäksi pinnallinen hengitystapa laskee rasituksensietoa ja tekee usein fyysisestä aktiivisuudesta epämiellyttävämpää.

Itsehoidon keinot tukkoisen nenän helpottamiseksi

Onneksi tukkoiseen nenään löytyy monia itsehoidon keinoja, joita voi kokeilla kotona. Esimerkiksi säännöllinen nenähuuhtelu suolaliuoksella voi auttaa poistamaan limaa ja vähentämään limakalvojen turvotusta. Höyryhengitys ja ilmankostuttimen käyttö saattavat myös auttaa pitämään limakalvot kosteina ja vähentämään ärsytystä.

Käytännöllisiä itsehoidon menetelmiä ovat myös hengitysharjoitukset, nenämaskilla: Harjoittelu on myös tehokas keino nenän kokonaisvaltaiseen itsehoitoon, joka helpottaa hengityksen kulkua tukkoisessa nenässä ja parantaa myös nenän sisällä olevien rakenteiden toimintaa.

Haluatko lisätietoa ja ohjeita tukkoisen nenän hoitoon?

Tukkoisen nenän syyt ja hoitomenetelmät voivat olla moninaisia, ja on tärkeää ymmärtää, mitä voi itse tehdä hoitaakseen ja kuntouttaakseen nenää. Verkkokurssimme Ensitietoa tukkoisesta nenästä tarjoaa kattavan tietopaketin, jossa käsittelemme nenän tukkoisuuden yleisimmät syyt, itsehoitomenetelmät ja ohjaamme oikeaoppisten hengitystekniikoiden käyttöön. Kurssilla saat myös käytännöllisiä vinkkejä ja opit keinoja, joilla voit lievittää tukkoisuutta ja parantaa hengityksen laatua arjessasi.

Lähteet:

  • American Academy of Otolaryngology: Tietoa nenän tukkoisuuden syistä ja hoitomenetelmistä.
  • Journal of Allergy and Clinical Immunology: Katsaus allergisen nuhan vaikutuksesta nenän limakalvoihin ja hengitysteihin.
  • American Journal of Rhinology & Allergy: Artikkeli hengitystieinfektioiden vaikutuksesta nenän tukkoisuuteen ja limakalvoturvotukseen.

Katri Lindberg

Toimitusjohtaja

Ensio Ensitietoa Oy

Sairaanhoitaja (YAMK)

Seuraa meitä somessa
Ota yhteyttä

ensio@ensitietoa.fi

EnsioEnsitietoa Oy
EnsioEnsitietoa Oy
Ota yhteyttä

ensio@ensitietoa.fi

Seuraa meitä somessa